ArbetSam har skrivit ett yttrande på remiss av departementspromemoria Ett fritidskort för barn och unga – en aktiv och meningsfull fritid i gemenskap med andra (Ds 2024:16).
ArbetSam anser att barn och unga i hela landet skulle få mer aktiv fritid om pengarna fördelades till kultur- och idrottsorganisationer. Genom att förstärka ideella organisationers nuvarande infrastruktur säkrar vi för ett långsiktigt hållbart system och det stärker civilsamhället och i sin tur demokratin.

Landets arbetslivsmuseer har drygt 10 miljoner besök per år. En stor grupp av dem är barnfamiljer. Flera arbetslivsmuseer erbjuder ett särskilt utbud riktat till barn och unga. Arbetslivsmuseer är attraktiva med sina levande miljöer, få montrar och fungerande maskiner. Flera har goda samarbeten med skolan och bedriver ungdomsverksamhet. Arbetslivsmuseerna är betydelsefulla för förmedlingen av industrisamhällets och dess immateriella, kulturarv. Här nedan hittar ni länk till remiss samt till ArbetSams och Ideell kulturallians yttrande.


Remiss av departementspromemoria Ett fritidskort för barn och unga – en aktiv och meningsfull fritid i gemenskap med andra (Ds 2024:16)
Yttrande DS2024:16 Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd
Yttrande DS2024:16 Ideell kulturallians

Bild: Rydals museum