Vi var närmare 100 personer från hela landet som samlades på Frövifors Pappersbruksmuseum där vi inledde årets Museidagar. Totalt 72 olika arbetslivsmuseer/organisationer fanns representerade.
Dagarna invigdes digitalt av kulturminister Parisa Liljestrand. Därefter fick vi i dagarna två ta del av information, inspiration, prisutdelning, årsmöte, god mat och sist men inte minst, besök på medlemsmuseer!
Inte mindre än tre medlemsmuseer som blivit utsedda till Årets Arbetslivsmuseum medverkade i år; Frövifors Pappersbruksmuseum (utsedda 2021), Svenska Skoindustrimuseet (utsedda 2017) och så K. A. Almgren sidenväveri & museum som är utsedda till Årets Arbetslivsmuseum 2024.
Under fredagen fick vi även ta del av prisutdelning till Årets Arbetsmyra 2024 – Lena Jonsson, verksam vid Skogsmuseet i Daretorp.

Tack Frövifors Pappersbruksmuseum för utmärkt värdskap! Tack alla ni andra som var med och bidrog med kunskap och inspiration. Tillsammans åstadkom vi två fantastiska dagar!

Museidagar 2024 genomfördes med stöd från Kumla kommun.

Medlemsmuseer vi besökte:
Frövifors Pappersbruksmuseum
Garphyttans industrimuseum
Karlslunds herrgård med trädgårdar
Persedelförrådet
Svenska Skoindustrimuseet
Stenarbetarmuseet Yxhult
Sannahed militär- och friluftsområde
Åkerimuseet
Wadköping
Örebro MedicinHistoriska Museum

Datum: 19-20 april
Ort: Örebro/Kumla/Frövi
Invigning: Kulturminister Parisa Liljestrand

Länk till bildgalleri.

Om Museidagar

ArbetSam genomför varje år museidagar för sina medlemmar i anslutning till årsmötet. Det är ett tillfälle för ArbetSam och medlemmar att träffas, inspirera och lära känna varandra, utbyta erfarenheter och vidareutbilda sig. Museidagar är även ett sätt för ArbetSam att tacka medlemmarna för det arbete de gör på sina museer. Museidagarna bygger på samarbete, både med medlemsmuseer och andra aktörer som till exempel ett länsmuseum. Museidagarna genomförs på olika ort varje år för att synliggöra våra medlemmar som finns över hela landet.

Vi önskar besöka och synliggöra så många medlemsmuseer som möjligt de här dagarna. Man får se besöken som introduktioner/smakprov och sedan själv återkomma och göra ett mer fördjupat besök. ArbetSam har glädjande nog väldigt många medlemsmuseer men vilket medför att vi varje år kan nödgas prioritera bort något/några museer att besöka.