Museidagar

Genomförs varje år i samband med årsmöte

Museidagar 2023

Datum: 14-16 april 2023
Ort: Kalmar med omnejd
Nu är anmälan öppen till Museidagar 2023.

Information och anmälan

För andra året i rad genomför vi Museidagar i tre dagar. Det blir en dag med föreläsningar med mera och två dagar med medlemsbesök. Fredag 14 april inleds på Kalmar slott. Vi får presentation av Årets Arbetslivsmuseum 2023 och prisutdelning av Årets Arbetsmyra 2023. Fredag eftermiddag handlar om beredskapsarbete på museer och K A Almgrens sidenväveri & museum berättar om sitt projekt Väva in. Därefter årsmöte och på kvällen äter vi en gemensam middag på Kalmar slott.
Lördag: Besök på medlemsmuseer på Öland; Störlinge Lantbruksmuseum, Ölands museum Himmelsberga och Böda skogsjärnväg. Lördag kväll ser vi Olof Trätälja och vi är på Kalmar läns museum och ser deras utställning om skeppet Kronan samt äter en två rätters middag.
Söndag: Besök på medlemsmuseerna Kyrkeby brännerimuseum, The Glass Factory – Glasmuseet i Boda och Hönsalottas Luffarmuseum.

Väl mött på Museidagar 2023!

Museidagar

ArbetSam genomför varje år museidagar för sina medlemmar i anslutning till årsmötet. Det är ett tillfälle för ArbetSam och medlemmar att träffas, inspirera och lära känna varandra, utbyta erfarenheter och vidareutbilda sig. Museidagar är även ett sätt för ArbetSam att tacka medlemmarna för det arbete de gör på sina museer. Museidagarna bygger på samarbete, både med medlemsmuseer och andra aktörer som till exempel ett länsmuseum. Museidagarna genomförs på olika ort varje år för att synliggöra våra medlemmar som finns över hela landet.

Vi önskar besöka och synliggöra så många medlemsmuseer som möjligt de här dagarna. ArbetSam ser de här besöken som introduktioner/smakprov och att deltagarna sedan själva kan återkomma och göra ett mer fördjupat besök. ArbetSam har glädjande nog väldigt många medlemsmuseer vilket medför att vi varje år nödgas prioritera bort något/några museer att besöka. Det är med stor vånda vi gör det och inte sällan blir de bortvalda museerna besvikna över att vi inte besöker dem då vi är i närheten.

 

Tack för Museidagar 2022!

[metaslider id=”11140″]

Bildspel från Museidagar 2022. Fotografer: Helena Törnqvist och Lovisa Almborg samt Per Rödseth m fl från Femörefortet.

Stort tack till alla som deltog på Museidagar 2022. Vi var drygt 100 personer från hela landet som intog Sörmlands museum fredag morgon. Dagen bjöd på inspirerande och lärorika föreläsningar och presentationer. På fredagskvällen fick vi avnjuta både prisutdelning av Årets Arbetsmyra och god mat. På lördagsmorgonen hämtade medlemsmuseum Museispårvägen Malmköping upp oss och körde runt oss  till alla medlemsmuseer i området. För första gången på mycket länge bestod Museidagar av tre dagar. Den tredje dagen genomförde vi ett seminarium om samlingsförvaltning. Vi var omkring 60 personer som deltog. Det fanns tid till eftertanke och större möjlighet till dialog. Något vi tar med oss till planeringen för nästa år. Stort tack än en gång, vi ses 2023! Vi återkommer senare med ort och datum.
Datum: 22-24 april 2022
Ort: Nyköping med omnejd
Värdmuseum: Sörmlands museum
Tema: Hållbara samlingar
Invigning: Joakim Malmström, riksantikvarie

2022 Nyköping, Södermanland. Joakim Malmström, riksantikvarie
2021 Digitalt via Teams. Amanda Lind, demokrati- och kulturminister
2020 Inställt pga coronapandemin
2019 Umeå, Västerbotten. Staffan Forssell, generaldirektör Statens kulturråd
2018 Norrköping, Östergötland. Alice Bah Kuhnke, demokrati- och kulturminister
2017 Falun, Dalarna. Olof Lavesson, ordf kulturutskottet
2016 Varberg, Halland. Anna Wallentheim, ledamot kulturutskottet
2015 Västerås, Västmanland. Gunilla Carlsson, vice ordf kulturutskottet
2014 Linköping, Östergötland. Lars Amréus, riksantivkarie
2013 Kristianstad, Skåne. Lena Adelsohn Liljeroth, kulturminister
2012 Göteborg, Bohuslän. Kjell Nordström, ordf regionfullmäktige VG-region
2011 Gävle, Gästrikland. Lena Adelsohn Liljeroth, kulturminister
2010 Karlskrona, Blekinge
2009 Grängesberg/Ludvika, Dalarna
2008 Karlstad, Värmland/Västmanland
2007 Östersund, Jämtland
2006 Eskilstuna, Södermanland
2005 Värnamo, Småland
2004 Norrköping, Södermanland/Östergötland
2003 Göteborg, Bohuslän
2002 Örnsköldsvik, Ångermanland
2001 Avesta, Dalarna
2000 Landskrona, Skåne
1999 Trollhättan, Västergötland