Kurser

Kurser

Bild: Järnvägsmuseet. Foto: Helena Törnqvist

Låt dig inspireras! Träffa andra! Lär mer!

Museiskola, berätta med AI, beredskap, maskinvård… det är bara en bråkdel av alla ämnen vi erbjuder i höstens kurskalender. Kurserna utifrån arbetslivsmuseernas behov och förutsättningar. Ungefär hälften av kurserna genomförs fysiskt och hälften digitalt. De digitala kurserna är kostnadsfria och pågår från 1-3 timmar. De fysiska kurserna pågår i en eller två, dagar. Tack vare bra samarbeten kan vi hålla låga deltagaravgifter, och extra låga för er som är medlem i ArbetSam.

Fysiska kurser: De fysiska kurserna pågår 1–2 dagar, cirka kl. 9–16. Lunch, fika och middag ingår i kursavgiften. Digitala kurser: De digitala kurserna är kostnadsfria. Alla kurser är fristående och du kan delta i valfritt antal. De digitala kurserna varierar från 1-2 tim upp till 6 tim.

NYTT! Kurser on-demand
Från och med hösten 2025 erbjuder vi kurser on-demand. Samla ihop minst 15 deltagare från arbetslivsmuseer eller hembygdsföreningar och önska ett datum då vi håller en kurs digitalt för er, se utbud av on-demandkurser nedan. Informationsblad kurser on-demand.

Kurskalender vår 2025

KURSKALENDER HÖST 2025

Söka pengar: bidrag för kulturarv KURS ON-DEMAND
Beställ vår populära söka pengar-kurs! Kursen är cirka två timmar och ger teoretiska verktyg kring vilka medel som finns att söka för dig som arbetar med kulturarvets bevarande. Mer information om kursens innehåll hittas även via sidan Finansieringsstöd. Plats: Digitalt. Kostnad: Kostnadsfritt.

Digital samlingsförvaltning (introduktionskurs) KURS ON-DEMAND
Kom i gång med samlingsförvaltning! Arbetets museum och Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd har tagit fram en Excelfil för grundläggande samlingsförvaltning som passar bra för arbetslivsmuseer. Under kursen går vi igenom dokumentet och hur det kan användas. Kontakta arbetslivsmuseer@arbetetsmuseum.se för att boka kursen. Plats: Digitalt. Kostnad: Kostnadsfritt. Erbjuds från hösten 2025.

Bli ett besöksmål KURS ON-DEMAND
Kom i gång med samlingsförvaltning! Arbetets museum och Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd (ArbetSam) har tagit fram en Excelfil för grundläggande samlingsförvaltning som passar bra för arbetslivsmuseer. Under kursen går vi igenom dokumentet och hur det kan användas. Kontakta arbetslivsmuseer@arbetetsmuseum.se för att boka kursen. Plats: Digitalt. Kostnad: Kostnadsfritt. Erbjuds från hösten 2025.

Skapa minnesvärda museibesök
Datum: 29 april. Tid: 9.30-16
Plats: Glimmingehus, Borgvägen 6. Ort: Hammenhög
En inspirationsdag på Glimmingehus där vi får uppleva hur de har jobbat med besöksupplevelsen genom digitala guider, 3D-modeller, studielådor m.m.
Kostnad: 400 kr inkl. fika och lunch. 200 kr för ArbetSams medlemmar. Boende och resa bekostas av deltagaren.
Anmälan: Skapa minnesvärda museibesök (Sista anmälningsdag 15 april)

Praktisk föremålsvård: Gammeldiesel
Datum: 6-7 september. Tid: 12-12
Plats: Ljungby Maskin. Ort: Ljungby
För er som har en gammeldiesel på museet kommer här en introduktionskurs om vård och underhåll. Vi tittar bland annat på den så kallade Sibodieseln. Välkommen på en introduktionskurs till vård och underhåll av gammeldieslar. Kursen tar upp hur en gammeldiesel fungerar med avstamp i grundläggande kunskaper. Under dagarna tittar vi bland annat på gammeldiesel, typ K2 II från 1910 och den så kallade Sibodieseln, K4 IV från 1909. Hur handhar och vårdar man dessa på bästa sätt? Vid kurstillfället värvar vi teoretiska med praktiska pass i Ljungby Maskin AB:s lokaler.
Kostnad: 400 kr inkl. fika och lunch och middag. Ej medlem i ArbetSam: 800 kr. Boende och resa bekostas av deltagaren. 
Kursledare: : Örjan Norling, Föreningen Sibodieseln och Bengt Spade, Industriminnesbyrån.
Kursen har ett maxantal på 15 deltagare.
Anmälan Praktisk föremålsvård: Gammeldiesel. (Sista anmälningsdag 23 augusti)

Söka pengar-kurs: Bidrag för kulturarv
Datum: 9 september. Tid: 9.30-12. Plats: Digitalt
Få teoretiska verktyg kring vilka medel det finns att söka för kulturarvets bevarande. Kursen ligger i anslutning till Boverkets ”Stöd till kulturlokaler”
Anmälan Söka pengar-kurs: Bidrag för kulturarv (Sista anmälningsdag 2 september)

Praktisk föremålsvård: Järn
Datum: 18 september. Tid: 9.30-16.30
Plats: Karmansbo Bruksmiljö. Ort: Kolsva
Testa torra rengöringsmetoder för både stora och små föremål. Under kursdagen kommer metallkonservator Lina Hedberg från Studio Västsvensk Konservering att lära oss hur de arbetar men också hur museipersonal utan konservatorskompetens kan göra för att kontrollera och övervaka föremålens miljö. Under eftermiddagen kör vi praktisk föremålsvård där vi testar torra rengöringsmetoder, anpassade efter både stora och små föremål. Vi mäter luftfuktighet och temperatur.Alla deltagare kommer att kunna ställa sina specifika frågor. Ta gärna med bilder och funderingar som ni har inför dagen.

Kostnad: 200 kr inkl. fika och lunch och middag. Ej medlem i ArbetSam: 400 kr. Boende och resa bekostas av deltagaren. 
Anmälan Praktisk föremålsvård: Järn Sista anmälningsdag 4 september.

Starta ett Leader-projekt
Datum: 23 september. Tid: 10-12. Plats: Digitalt
Leader berättar hur lokalsamhället kan utvecklas genom Leaderprojekt, hur ni söker pengar och vilka särskilda villkor som omger dessa EU-projekt.
Anmälan Starta ett Leader-projekt. (Sista anmälningsdag 16 september)

Lär er ta betalt
Datum: 30 september. Tid: 10-12. Plats: Digitalt
Förstå ert värde som kulturarvsupplevelse och ta betalt för det ni erbjuder. Släpp ängslan och tillåt er verksamhet att blomstra!
Anmälan till Lär er ta betalt (Sista anmälningsdag 28 september)

Utställningsverkstad
Datum: 9 oktober. Tid: 9.30-17
Plats: Båt och Maskin Museum. Ort: Oskarshamn
Få koll på tekniken! Välkommen till en heldag där vi gör en praktisk djupdykning i utställningsbygge som tar hänsyn till alla sinnen. Lär dig om olika teknik och material som du kan använda för att få dina utställningar att låta, synas och tas väl emot av museets besökare.
Kostnad: 200 kr inkl. fika och lunch. Ej medlem i ArbetSam: 400 kr. Boende och resa bekostas av deltagaren.
Anmälan Utställningsverkstad. (Sista anmälningsdag 25 september)

Digitisering
Datum: 13 oktober. Tid: 13-15. Plats: Digitalt
Förvandla era fysiska föremål till digitala filer, för bevarande och spridning. För dig som vill komma igång med det praktiska i digital samlingsförvaltning.
Anmälan Digitisering. (Sista anmälningsdag 11 oktober)

Berätta med AI: Skriv en berättelse
Datum: 21 oktober. Tid: 13-15. Plats: Digitalt
Ta fram spännande och dramaturgiska berättelser om ditt arbetslivsmuseum med hjälp av AI-verktyg. Kursen är en favorit i repris från hösten 2024.
Anmälan Berätta med AI: Skriv en berättelse (Sista anmälningsdag 14 oktober)

Digital samlingsförvaltning (kortkurs)
Datum: 29 oktober. Tid: 10-12. Plats: Digitalt
Är du redo att digitisera museets samlingar? Få bättre förståelse för hur digitaliseringen i stort hänger ihop med förvaltningen av samlingar på museerna.
Anmälan Digital samlingsförvaltning (Sista anmälningsdag 22 oktober)

Digital samlingsförvaltning (intensivkurs)
Datum: 6 november. Tid: 9-16
Plats: Uppsala industriminnesmuseum. Ort: Uppsala
Kom igång med samlingsförvaltning! Välkommen till en heldag där Arbetets museum, ArbetSam och Riksantikvarieämbetet kickstartar arbetet med digitala samlingsförvaltningar på arbetslivsmuseer. Kursen ger en grundläggande bild av både digitiseringsprocessen och hur digitaliseringen i stort hänger ihop med förvaltningen av samlingar på museerna. Under kursen går vi även igenom den excelfil som Arbetets museum och ArbetSam har tagit fram för grundläggande samlingsförvaltning.
Anmälan Digital samlingsförvaltning. (Sista anmälningsdag 23 oktober)

Berätta med AI: Skapa rörliga bilder
Datum: 11 november. Tid: 13-15. Plats: Digitalt
Levandegör gamla fotografier eller skapa helt nya bilder och filmer med hjälp av AI-verktyg! Kursen är en favorit i repris från hösten 2024.
Anmälan Berätta med AI: Skapa rörliga bilder (Sista anmälningsdag 4 november)

Museiskola för arbetslivsmuseer
Datum: 19-20 november. Tid: 9.30-17
En tvådagarskurs om lite av varje; utställningsteknik, marknadsföring, värdskap, pedagogik, samlingar och föremål samt föreningsvård.
Anmälan Museiskola för arbetslivsmuseer (Sista anmälningsdag 6 november)

Utställningstexter och berättande
Datum: 26 november. Tid: 9.30-12. Plats: Digitalt
Hur kan du fånga intresset för museets historia i en utställning? Få tips och idéer på hur arbetslivsmuseer och hembygdsföreningar kan arbeta fram berättelser.
Anmälan Utställningstexter och berättande (Sista anmälningsdag 19 november)

Söka pengar-kurs: Bidrag för kulturarvsarbete
Datum: 2 december. Tid: 9.30-12. Plats: Digitalt
Få teoretiska verktyg kring vilka medel det finns att söka för kulturarvets bevarande. Kursen ligger i anslutning till RAÄ:s ”Bidrag till kulturarvsarbete”.
Anmälan Söka pengar-kurs: Bidrag för kultursarvsarbete (Sista anmälningsdag 25 november)

Beredskap för arbetslivsmuseer
Datum: 9 december. Tid: 10-14.30. Plats: Digitalt
Översvämning, vattenläcka, brand… Hur skapar man bra rutiner för om en kris eller katastrof skulle vara framme på ditt arbetslivsmuseum?
Anmälan Beredskap för arbetslivsmuseer (Sista anmälningsdag 2 december)


Frågor och funderingar?
Lovisa Almborg: lovisa.almborg@arbetsam.com 011-23 17 30

Om kursverksamheten
Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd och Arbetets museum samarbetar kring kursverksamheten. Kursutbud riktar sig till och utgår från, arbetslivsmuseernas behov och förutsättningar. Vi samarbetar med lokala arbetslivsmuseer och museer på regional och nationell nivå. Kurserna genomförs med geografisk spridning över hela landet för att nå så många som möjligt. Kursutbudet ska täcka in såväl tekniska som teoretiska kunskaper.

För att vårda och visa industrisamhällets kulturarv krävs stora kunskaper. I ArbetSams övergripande verksamhetsmål står det att ArbetSam ska:

  • arbeta för fortbildning, inspiration och idéutbyte genom seminarier, utbildningsinsatser och samarbete kring intressefrågor
  • genom gränsöverskridande möten och information verka för att initiera ny och fortsatt forskning gällande industrisamhällets kulturarv
  • bedriva metodutveckling och se till att arbetslivsmuseipedagogik görs tillgänglig och utvecklas
  • under verksamhetsåret genomföra nationella utbildningsseminarier riktade till arbetslivsmuseer
  • verka för att dessa insatser bygger på utvecklade samarbeten och genomförs i samverkan

Kurserna ska inspirera, vidareutbilda och leda till nätverkande för att bevara, vårda och utveckla industrisamhällets kulturarv. Vi arbetar för att ha så låga kostnader som möjligt för att alla arbetslivsmuseer ska kunna delta. Vi tummar dock inte på vår kvalité vad gäller innehåll och föreläsare. Att kunna erbjuda bra utbildningar anpassade utifrån arbetslivsmuseernas behov och förutsättningar är viktigt för att kunskapsöverföring ska bli verklighet.

Arbetet med finansieringsstöd är ett samarbete mellan Sveriges Hembygdsförbund, Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd och Arbetets museum.



Föreslå kurser

Vilken kurs vill du att vi arrangerar?

Skriv till oss och berätta!

info@arbetsam.com

Vara värdmuseum?

Vi genomför helst våra kurser på ett medlemsmuseum.
Vill du att vi har en kurs på ditt arbetslivsmuseum?
Skriv till oss!
info@arbetsam.com