Stärk kulturarvet: Digitalt möte om höstens kurser

Välkommen till en digital träff om höstens kursutbud!
Under mötet går vi igenom höstens kursprogram som erbjuds mellan september och december 2025. Utbudet inkluderar både fysiska och digitala kurser, och du får en chans att ställa frågor direkt till oss.
Du som är engagerad i ett arbetslivsmuseum eller en hembygdsförening är varmt välkommen att anmäla dig via länken nedan. Efter anmälan skickar vi en länk till det digitala mötet.

Datum: 23 april
Tid: 16-17
Plats: Digitalt
Länk till anmälan Stärk kulturarvet: Digitalt möte om höstens kurser
Sista anmälningsdag: 22 april

Bild: Karmansbo bruksmiljö. Foto: Anders Storm

Om kursverksamheten
Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd och Arbetets museum samarbetar kring kursverksamheten. Kursutbud riktar sig till och utgår från, arbetslivsmuseernas behov och förutsättningar. Vi samarbetar med lokala arbetslivsmuseer och museer på regional och nationell nivå. Kurserna genomförs med geografisk spridning över hela landet för att nå så många som möjligt. Kursutbudet ska täcka in såväl tekniska som teoretiska kunskaper.

För att vårda och visa industrisamhällets kulturarv krävs stora kunskaper. I ArbetSams övergripande verksamhetsmål står det att ArbetSam ska:

  • arbeta för fortbildning, inspiration och idéutbyte genom seminarier, utbildningsinsatser och samarbete kring intressefrågor
  • genom gränsöverskridande möten och information verka för att initiera ny och fortsatt forskning gällande industrisamhällets kulturarv
  • bedriva metodutveckling och se till att arbetslivsmuseipedagogik görs tillgänglig och utvecklas
  • under verksamhetsåret genomföra nationella utbildningsseminarier riktade till arbetslivsmuseer
  • verka för att dessa insatser bygger på utvecklade samarbeten och genomförs i samverkan

Kurserna ska inspirera, vidareutbilda och leda till nätverkande för att bevara, vårda och utveckla industrisamhällets kulturarv. Vi arbetar för att ha så låga kostnader som möjligt för att alla arbetslivsmuseer ska kunna delta. Vi tummar dock inte på vår kvalité vad gäller innehåll och föreläsare. Att kunna erbjuda bra utbildningar anpassade utifrån arbetslivsmuseernas behov och förutsättningar är viktigt för att kunskapsöverföring ska bli verklighet.

Arbetet med finansieringsstöd är ett samarbete mellan Sveriges Hembygdsförbund, Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd och Arbetets museum.