Cirka 10 miljoner besök och drygt 2,3 miljoner ideellt arbetade timmar på landets arbetslivsmuseer 2024!

451 av ArbetSams drygt 600 medlemsmuseer fyllde i enkät om besöks- och bidragsstatistik i år. Det är en svarsfrekvens på 75%. Ni som svarade finns listade längre ner på sidan. Av övriga 998 arbetslivsmuseer, ej medlem i ArbetSam, svarade 65 arbetslivsmuseer. Det är en svarsfrekvens på 6,5%. Vi har med de siffrorna som underlag, tagit fram en bild av det totala antalet besök på landets arbetslivsmuseer 2024.

Vår insamling visar att arbetslivsmuseerna hade cirka 10 miljoner besök 2024. Utöver det stora antalet besök har de även haft ett omfattande antal aktiviteter, fysiska såväl som digitala.

Det här är tredje året vi gör en egen insamling och antalet besök är konstant på cirka 10 miljoner. År 2001 gjordes en undersökning av Riksantikvarieämbetet* som visade att arbetslivsmuseerna hade ca 13 miljoner besök per år. Först 2013 kom arbetslivsmuseerna med i den officiella besöksstatistiken, vilken samlas in av Myndigheten för kulturanalys. Antalet arbetslivsmuseer som funnits med i den officiella statistiken har varit låg, av olika skäl. I början kände t ex inte arbetslivsmuseerna igen sig i frågeställningar, en annan orsak kunde vara att museet inte fått enkät eller att man inte når upp till de krav som ställs för att godkännas. Fortfarande faller många arbetslivsmuseer utanför den officiella statistiken vilket är anledningen till vi tar fram egen statistik. Vår insamling är ett komplement till Myndigheten för kulturanalys insamling. Tillsammans blir besöksstatistiken över landets museer mer komplett och rättvis. Det är angeläget att synliggöra alla landets museers antal besök. Det finns 2 000** museer i Sverige. 1 600 av dem är arbetslivsmuseer och varav flertalet förvaltas ideellt. Syns man inte, finns man inte, vilket påverkar resursfördelning och prioriteringar.

Driftsformerna för arbetslivsmuseer är mycket varierade: enskilda föreningar, stiftelser, privatpersoner och företag som sköter den vardagliga driften. Ägandeförhållandena är minst lika mångfacetterade med föreningar, stiftelser, kommuner, företag och privatpersoner som ägare. Huvudparten av arbetslivsmuseerna drivs av ideella krafter. Forskning visar att det ideella engagemanget är konstant i Sverige, drygt 50% av befolkningen engagerar sig ideellt. Forskningen visar också att antalet unga som engagerar sig också är konstant. ***

Industrisamhällets kulturarv vilar i stort sett på ideella krafter. Under 2024 lade verksamma vid arbetslivsmuseer ner över två miljoner timmar på ideellt arbete. Omvandlar vi det till pengar blir det 469 769 200 kr (200 kr/tim Länsstyrelsens riktlinje).

Antal anläggningsbesök
10 265 238

Antal verksamhetsbesök
3 155 534

Evenemang och aktiviteter särskilt riktade mot barn och unga
55 774

Verksamhetsbesök från skolor och förskolor
211 278

Digitala evenemang och aktiviteter
8 979

Fysiska evenemang och aktiviteter
29 112

Antalet ideellt arbetande timmar*
2 348 846

Antal medlemmar på de arbetslivsmuseer som förvaltas som ideell förening
780 593

Antal aktiva medlemmar på de arbetslivsmuseer som förvaltas som ideell förening
33 886

BIDRAG
Utöver statistik om antal besök och evenemang har vi 2022-2024 också ställt frågor kring bidrag. Så här ser redovisningen ut för de svarande som är medlem i ArbetSam.

                                                                      2024                 2023                    2022
Fått bidrag från kommun                               55%                  51%                     55%
Fått bidrag från länsstyrelsen                        1,5%                 8,2%                     7,0%
Fått bidrag från RAÄ                                    10,9%              11,3%                   14,5%
Fått bidrag från Statens kulturråd                 2,4%                 4,4%                      5,4%
Fått bidrag från regionen                            18,3%              11,4%                    13,6%
Fått bidrag via Leaderprojekt                        2,7%                 4,4%                      4,8%
Fått bidrag från annat håll                           47,2%               42,6%                    43,6%

Bidrag från kommunerna varierar från kommun till kommun. Det kan vara till arrangemang, verksamhet, hyror eller infrastruktur. Länsstyrelserna fördelar medel till kulturmiljövård inga verksamhetsmedel. Det kan göra att det varierar från år till år vilka objekt som prioriteras beroende på byggnadsminnen i länen i behov av vård. Bidrag från Riksantikvarieämbetet (RAÄ) är statsbidrag avsatta till projektmedel till arbetslivsmuseer inte verksamhetsbidrag.  Statens kulturråd fördelar statsbidrag för projekt. Regionerna fördelar kultursamverkansbidrag till aktiviteter i regionerna. Leaderprojekt är projektmedel i Leaderkontorens verksamheter. Bidrag från annat håll kan vara exempelvis vara projektbidrag från Sparbanksstiftelsen eller vitt skild annan sponsring.

Bidragen som finns att söka har olika inriktning och är sällan verksamhetsbidrag.  Bra kontakt med sin kommun har hälften av svaren visat är viktigt som den största finansiären. Därefter är bidrag från annat håll en stor del av det ekonomiska stödet.  Projektbidraget som är specifikt vikt för arbetslivsmuseer som RAÄ fördelar är en viktig möjlighet för att kunna utveckla verksamheten. Det regionala stödet och kultursamverkanmodellen har också betydelse för arbetslivsmuseernas verksamhet. EU medel såsom Leaderprojekt har en mindre betydelse som skulle kunna utvecklas mycket bättre, möjligen kan byråkratin vara avskräckande.

Om insamling besöksstatistik
Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd (ArbetSam) och Arbetets museum samlar in besöksstatistik från arbetslivsmuseer. Enkät skickas till alla arbetslivsmuseer som finns med i Databas över arbetslivsmuseer.

* Ur rapport Man måste vara lite tokig 2001:1 av Riksantikvarieämbetet

**Ur rapport Civilt försvar mot 2030 ett totalförsvar i balans av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (Ju2022/01209/SSK). Arbetslivsmuseer, centralmuseer, länsmuseer, kommunala museer, konstmuseer, friluftsmuseer, hembygdsmuseer etcetera.

*** Ur rapport nr 123 Många bidrar, få orkar bära: Ideellt arbete i Sverige 1992–2024 av Marie Cederschiölds högskola.

TACK ALLA NI SOM SVARAT PÅ ENKÄT!
Lista medlemmar i ArbetSam som svarat på enkät besöksstatistik 2024.

————————————————————————————————–

Att tänka på
SAMLING – Ett arbetslivsmuseum kan bestå av själva samlingen; till exempel en gruva, järnvägsvagn, skuta eller ångbåt. Är arbetslivsmuseet en smedja så är det alla inventarier och verktyg i smedjan som är samlingen.
ÖPPETTIDER – Viktigt att ni fyller i de tider ni har öppet, även om det är sällan. Kanske har ni öppet en gång i veckan under sommarhalvåret eller bara enligt överenskommelse. Tänk även på att en tidtabell är samma sak som öppettider.
KATEGORI – Ange att ni är ett arbetslivsmuseum.
ENTRÉ – Färdbiljetter räknas också som entréavgift.

OBS! Viktigt att ni fyller i de här fyra första nyckelfrågorna när ni fyller i MyKa:s enkät:

1. Är museet öppet för allmänheten att besöka?
Ett museum som är öppet för allmänheten ska kunna besökas utan speciell föranmälan, inbjudan eller tillstånd under museets regelbundna öppettider. Det innebär att museer som bara tar emot bokade grupper, ligger inom ett militärt skyddsklassat område eller på en arbetsplats som inte är öppen för allmänheten ska svara ”nej” på denna fråga.

2. Har museet haft regelbundna öppettider under hela eller delar av kalenderåret?
Med regelbundna öppettider avses att museet varit öppet minst en dag i månaden under en viss tid. Exempelvis kan museet vara öppet dagligen, på fredagar under månaderna juni, juli och augusti eller ha en turlista.

3. Har museet egna fysiska eller digitala samlingar?
Samlingar kan bestå av allt möjligt såsom enstaka föremål, byggnader, fordon, hela verksamheter eller digitala avbildningar av fysiska verk. Samlingarna kan vara rörliga eller stationära.

4. Har museet skyltar, annan informationstext eller visningar där samlingarna och utställningarna beskrivs? Det ska finnas någon form av pedagogiskt material som berättar om samlingen/utställningen. Det kan vara skyltar som beskriver dess historia eller info om att det finns möjlighet att boka visningar där någon berättar om det.

Hör av dig till ArbetSams kansli om du har frågor kring frågeställningar och de ska tolkas.
Kontakt: info@arbetsam.com eller 011-23 17 30