Film

Film

Historien om Sverige

Hösten 2023 börjar serien Historien om Sverige, att sändas. Det är en nyproducerad drama-dokumentärserie av Sveriges television om Sveriges historia, från istiden fram till våra dagar. Serien är uppdelad i tio avsnitt där fem avsnitt sänds hösten 2023 och resterande fem avsnitt våren 2024. Den kommer ha ett episkt berättande med en ciceron som guidar tittarna genom historien. Fler än 200 forskare har varit med och bidragit med kunskap och det har varit mycket jobb med att behöva stryka och utesluta händelser och skeenden i historien.
I samband med att varje avsnitt sänds kommer även en fördjupande programserie sändas där historiker och andra experter diskuterar veckans episod/tidsperiod. Utöver det planerar SVT att lyfta ämnet svensk historia i andra program såsom barnprogram, kulturprogram, vetenskapsprogram m.m. Serien får förlängt liv på på SVT Play.
I höstas arrangerade ArbetSam ett webbinarium där medlemsmuseer fick information från projektledare och producent Björn Wahren på SVT om serien. Arbetslivsmuseer bjöds in och välkomnades till att utifrån serien passa på att dra fördel av satsningen i aktiviteter och utställningar.
Det är alltså upp till er på museerna. Kanske tycker ni att man i serien inte lyfter den del av historien som just ert museum representerar, då kan ni marknadsföra just det utan att behöva producera en särskild utställning. Eller så producerar ni en utställning för att förstärka eller kanske ”nypaketera” en utställning. Ni har också möjlighet att använda Historien om Sverige i ert museums marknadsföring/programverksamhet. Det är er kreativitet som skapar möjligheterna.
På en särskild informationssajt, får ni tillgång till information om vad som kommer berättas i de olika episoderna och när de ska sändas. Från slutet av sommaren 2023 kommer även en logotype att finnas tillgänglig på sajten, fri för er att använda.

Informationssajten har adressen https://historienomsverige.se Där kan ni inspireras och botanisera bland avsnitten och material. Alla medlemmar fick inloggningsuppgifter i höstas men har ni tappat bort dem kan ni höra av er till lovisa.almborg@arbetsam.com. OBS! Inloggningsuppgifter får inte spridas vidare.

——————————————————————————

Kunskapsöverföring – angeläget och viktigt. ArbetSam har tillsammans med Arbetets museum tagit fram filmer kring sågteknik, drivning, beckning och allmän maskinkunskap.
Syns inte filmerna, utan sidan är mest bara vit: Rensa er webbs cache från cookies etc.

Drivkraft – Sågkraft
Filmen spelades in 2017 vid kursen Sågteknik i sågverk. Kursen genomfördes under två dagar och man besökte tre sågverk i Halland; Derome Trä & Nostalgi Museum, Stegareds ramsågsverk och Ulvatorps klingsåg. Kursen arrangerades av Arbetets museum och ArbetSam i samarbete med Derome Trä & Nostalgi Museum. Filmen är producerad av Arbetets museum i samarbete med ArbetSam och Fotografica.

 

Beckholmen – En kurs i drivning och beckning
Filmen spelades in 2015 vid kursen Drivning och beckning som arrangerades av Arbetets museum och ArbetSam i samarbete med Beckholmens dockförening.

 

Älskade maskin
Filmen spelades in 2014 vid kursen Maskinvård i Fengersfors. Bakom filmen står Arbetets museum och ArbetSam i samarbete med Fengersfors bruk och Fotografica.