Höstens kurskalender är klar. Vi erbjuder 15 kurser, en del digitalt och en del fysiskt på plats, någonstans i Sverige. Klassiker återkommer men vi presenterar även flera nya kurser. Botanisera och pricka för datum i din kalender redan idag. Inom kort kommer anmälningslänkar och så småningom programblad med detaljerad information.

Kurskalender höst 2024 – alla samlade i en pdf

Fysiska kurser: De fysiska kurserna pågår 1–2 dagar, cirka kl. 9–16. Lunch, fika och middag ingår i kursavgiften. Digitala kurser: De digitala kurserna är kostnadsfria. Alla kurser är fristående och du kan delta i valfritt antal. De digitala kurserna varierar från 1-2 tim upp till 6 tim.

Bild: Från kursen Praktisk föremålsvård – traditionella material 2023, på Frövifors Pappersbruksmuseum. Foto: Linnéa Holmberg Wensby.

Praktisk AI-produktion
Datum: 27 augusti. Plats: Digitalt. Tid: 12-13
Kulturarv, äkta vara och utveckling – vad kan vi använda AI-verktyg till? En snabb förevisning ger inblick i hur de nya AI-verktygen kan fungera för arbetslivsmuseer och hembygdsföreningar.

Söka pengar-kurs
Datum: 10 september. Plats: Digitalt. Tid: 10-16
Pengar: en viktig del av kulturarvets bevarande. Skapa bättre bidragsansökningar med tips om språk, tidplan och budget under den här heldagskursen.

Få snurr på affärerna
Datum: 19 september. Plats: Digitalt. Tid: 10-11
Driver ni en museibutik och vill få fart på affärerna?
Kanske är ni nyfikna på att komma i gång med försäljning, men känner er osäkra på hur? Välkomna till en inspirerande timme där ni får tips och råd om hur man driver en framgångsrik och lönsam museibutik.

Starta ett Leaderprojekt
Datum: 24 september. Plats: Digitalt. Tid: 10-12
Leaderprojekt är en väg till utveckling för er och lokalsamhället. Kursen berättar hur Leaderprojekt fungerar, hur ni söker pengar och vilka särskilda villkor som omger dessa EU-projekt.

Visa och vårda stångjärnshammare
Datum: 2-3 oktober. Plats: Häfla Hammarsmedja, Hävla
Underhåll aktiva hammarsmedjor. Hur kan en aktiv bruksmiljö vårdas och bevaras, och samtidigt behålla sin funktion? Vilka material bör användas, och vad bör man undvika? Hur skapar man en säker miljö för medarbetare, volontärer och besökare?

Bli ett besöksmål
Datum: 8 oktober. Plats: Digitalt. Tid: 10-12
Tips, strategier och förebilder till er som vill vässa förmågan att locka besökare. Se hur andra gör, lär om trender och fundera på era möjligheter.

Praktisk föremålsvård: Textila material
Datum: 9 oktober. Plats: Rydals museum, Rydal
Ta hand om textilier på bästa sätt. Under dagen lär vi oss om nedbrytning, vård och att skapa bra förvaring för våra textila samlingar. Vi går igenom hantering, montering inför utställningar och hur vi undviker skadedjur. Både teori och praktiska pass.

Krisberedskap för arbetslivsmuseum
Datum: 17 oktober. Plats: F11 museum, Nyköping
Skapar rutiner för om en kris eller katastrof inträffar. Vilka risker finns det, och hur kan man som arbetslivsmuseum hantera dem? Under kursen blandar vi teori med exempel från olika museer, gruppdiskussioner och praktiska övningar.

Digitisering
Datum: 22 oktober. Plats: Digitalt. Tid: 10-12
Förvandla fysiska föremål till digitala dokument, allt från scannade dokument till drönarfotograferade 3D-modeller. Bli en bra beställare, fåinblick i möjligheterna och hur digitisering kan samspela med er ekonomi.

Samla och förmedla berättelser
Datum: 7 november. Plats: Västerbottens Medicinhistoriska Museum, Umeå
Lär dig metoder och färdigheter för att samla in, analysera och tillgängliggöra material. Du arbetar med intervjuteknik och observationer, arkivering och exempel på hur material kan tillgängliggöras. Dessutom diskuterar vi etik och lagstiftning.

Museiskola för arbetslivsmuseer
Datum: 13-14 november. Plats: BRIO Lekoseum, Osby
Utställningsteknik, marknadsföring, värdskap, pedagogik, samlingar och föreningsvård. Du får också möjlighet att nätverka och diskutera frågor som är relevanta för just ditt arbetslivsmuseum med experter och kursdeltagare.

Berätta med AI (workshop 1)
Datum: 19 november. Plats: Digitalt. Tid: 10-12
Använd AI-verktyg som stöd för att skapa multimemediala berättelser. En workshopserie i två delar, med hemläxa mellan, där du får börja arbeta med nya uttryck och nya sätt att berätta.

Kom igång med QR-koder
Datum: 20 november. Plats: Digitalt. Tid: 10-11.30
Vill ni använda QR koder? Allt fler museer använder QR-koder i sina utställningar och kulturhistoriska miljöer för att dela kunskap med sina besökare. Här får ni verktygen för att komma i gång.

Söka pengar-kurs
Datum: 3 december. Plats: Digitalt. Tid: 10-16
Pengar: en viktig del av kulturarvets bevarande. Skapa bättre bidragsansökningar med tips om språk, tidplan och budget under den här heldagskursen.

Berätta med AI (workshop 2)
Datum: 10 december. Plats: Digitalt. Tid: 10-12
Använd AI-verktyg som stöd för att skapa multimemediala berättelser. En workshopserie i två delar, med hemläxa mellan, där du får börja arbeta med nya uttryck och nya sätt att berätta.

Frågor och funderingar?
Lovisa Almborg: lovisa.almborg@arbetsam.com 011-23 17 30

Om kursverksamheten
Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd och Arbetets museum samarbetar kring kursverksamheten. Kursutbud riktar sig till och utgår från, arbetslivsmuseernas behov och förutsättningar. Vi samarbetar med lokala arbetslivsmuseer och museer på regional och nationell nivå. Kurserna genomförs med geografisk spridning över hela landet för att nå så många som möjligt. Kursutbudet ska täcka in såväl tekniska som teoretiska kunskaper.

För att vårda och visa industrisamhällets kulturarv krävs stora kunskaper. I ArbetSams övergripande verksamhetsmål står det att ArbetSam ska:

  • arbeta för fortbildning, inspiration och idéutbyte genom seminarier, utbildningsinsatser och samarbete kring intressefrågor
  • genom gränsöverskridande möten och information verka för att initiera ny och fortsatt forskning gällande industrisamhällets kulturarv
  • bedriva metodutveckling och se till att arbetslivsmuseipedagogik görs tillgänglig och utvecklas
  • under verksamhetsåret genomföra nationella utbildningsseminarier riktade till arbetslivsmuseer
  • verka för att dessa insatser bygger på utvecklade samarbeten och genomförs i samverkan

Kurserna ska inspirera, vidareutbilda och leda till nätverkande för att bevara, vårda och utveckla industrisamhällets kulturarv. Vi arbetar för att ha så låga kostnader som möjligt för att alla arbetslivsmuseer ska kunna delta. Vi tummar dock inte på vår kvalité vad gäller innehåll och föreläsare. Att kunna erbjuda bra utbildningar anpassade utifrån arbetslivsmuseernas behov och förutsättningar är viktigt för att kunskapsöverföring ska bli verklighet.

Arbetet med finansieringsstöd är ett samarbete mellan Sveriges Hembygdsförbund, Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd och Arbetets museum.