Låt dig inspireras! Träffa andra! Lär mer!

Nu är kurskalendern för hösten 2023 klar. Botanisera och skriv upp datum i din kalender redan idag. Anmälningslänkar och program för respektive kurs kommer inom kort.

Kurskalender höst 2023

Fysiska kurser: De fysiska kurserna pågår 1–2 dagar, cirka kl. 9–16. Lunch, fika och middag ingår i kursavgiften.

Digitala kurser: De digitala kurserna är kostnadsfria. Alla kurser är fristående och du kan delta i valfritt antal. De digitala kurserna varierar från 1-2 tim upp till 6 tim.

LYFT ER EKONOMI: BLI BÄTTRE PÅ ATT TA BETALT
• 5 september
Förstå ert värde och ta betalt för det ni erbjuder. Kursen tar upp ett brett spann från värderingar av kulturarvsupplevelser till psykologin runt betalningar. Släpp ängslan och tillåt er verksamhet att blomstra.
Plats: Digitalt

HISTORIEN OM SVERIGE PÅ ERT MUSEUM
• 7 september
SVT gör en storsatsning på en tio timmar långa dokumentärserie om Sveriges historia. Ett bra tillfälle för arbetslivsmuseer att kunna använda serien i sin marknadsföring och verksamhet. Men hur gör man?
Plats: Digitalt

INSPIRATIONSSEMINARIUM: DIGITISERING
• 12 september
Förvandla fysiska föremål till digitala dokument, för bevarande och spridning. Här får du tips och goda exempel. Allt från scannade dokument till drönarfotograferade utomhusmiljöer. För dig som vill bli en bra beställare, förstå de senaste möjligheterna och hur digitisering kan samspela med er ekonomi.
Plats: Digitalt

LEADERPROGRAMMET
• 19 september
Leaderprojekt är en väg till utveckling för er och lokalsamhället. Kursen går igenom hur Leaderprojekt fungerar, hur ni söker pengar och vilka särskilda villkor som omger dessa EU-projekt.
Plats: Digitalt

ELEKTRIFIERING OCH ELSÄKERHET
• 20–21 september
Vad bör man tänka på när man hanterar elektrifierade föremål i en museimiljö? Vilka risker finns det, och hur hanterar man dem? Kursen varvar teori med praktiska moment.
Plats: Jädersbruks museum. Ort: Arboga

PRAKTISK FÖREMÅLSVÅRD: TRADITIONELLA MATERIAL
• 27 september
En dag om vård och underhåll av föremål, med fokuspå traditionella material. Hur kan vi ta hand om föremål av textil, trä, metall, papper med mera på våra museer? Vi lär oss om nedbrytning, att skapa bra förvaring, rengöring med mer.
Plats: Frövifors Pappersbruksmuseum. Ort: Frövi

INSPIRATIONSSEMINARIUM: BLI ETT BESÖKSMÅL
• 3 oktober
Tips, strategier och förebilder till er som vill vässaförmågan att locka besökare. Se hur andra gör, lär om trender och fundera på era möjligheter.
Plats: Digitalt

GRUVFORUM V
• 11–12 oktober
Gruvnätverket Gruvforum – Besöksgruvor i Sverige träffas och diskuterar frågor som dokumentation, marknadsföring och att förmedla berättelser från gruvsamhällena. Även du som inte varit med tidigare år är varmt välkommen!
Plats: Långbans Gruvby & Nordmarks hembygdsgård. Ort: Filipstad

LYFT ER EKONOMI: AFFÄRSMODELLSKANVAS
• 17 oktober
Lär dig ett utmärkt verktyg för att skapa verksamhetsöverblick. Använd den som karta över vad ni faktiskt håller på med. En utmärkt grund för framtida utvecklingsarbete.
Plats: Digitalt

MUSEISKOLA FÖR ARBETSLIVSMUSEER
• 25 – 26 oktober
En tvådagarskurs om lite av varje som är bra att kunna när man är aktiv på ett arbetslivsmuseum: utställningsteknik, marknadsföring, värdskap, pedagogik, samlingar och föremål samt föreningsvård.
Plats: Målilla motormuseum. Ort: Målilla

LYFT ER EKONOMI: MÅLGRUPPSANALYS
• 31 oktober
Definiera era målgrupper. Vilka är de, vad intresserar dem och hur stor är varje grupp? Kort sagt: Var finns era intäkter? Rikta er sedan rätt, genom att möta dem där de finns.
Plats: Digitalt

PRAKTISK FÖREMÅLSVÅRD: MODERNA MATERIAL
• 9 november
En dag om vård och underhåll av föremål, med särskilt fokus på moderna material. Hur tar vi hand om föremål av plast och gummi på våra museer? Vi lär oss om nedbrytning, vård och att identifiera olika plasttyper.
Plats: Plastens hus. Ort: Perstorp

LYFT ER EKONOMI: KOMMUNIKATIONSPLAN
• 15 november
Stora reklamkampanjer eller vardagliga styrelseutskick, allt behöver vårdas och riktas, för att ge resultat. Bra planer sparar pengar och stress, så ta chansen att lära dig att planera er kommunikation.
Plats: Digitalt

KRISBEREDSKAP
• 23 november
Hur skapar man bra rutiner om kris eller katastrof skulle vara framme på sitt museum? Vilka risker finns det, och hur kan man som museum hantera dem? Kursen varvar teori med gruppdiskussioner och praktiska övningar.
Plats: Teknikland. Ort: Östersund

SÖKA PENGAR-KURS
• 28 november
Pengar – en viktig del av kulturarvets bevarande. Skapa bättre bidragsansökningar med tips om språk, tidplan, budget under den här heldagsutbildningen.
Plats: Digitalt

STÄRK ENGAGEMANGET 2.0
• 6 december
Drivs ert arbetslivsmuseum av en ideell förening? Den här kursen ger er verktyg för att locka fler engagerade personer och stärka det engagemang som redan finns.
Plats: Digitalt

Om kursverksamheten
Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd och Arbetets museum samarbetar kring kursverksamheten. Kursutbud riktar sig till och utgår från, arbetslivsmuseernas behov och förutsättningar. Vi samarbetar med lokala arbetslivsmuseer och museer på regional och nationell nivå. Kurserna genomförs med geografisk spridning över hela landet för att nå så många som möjligt. Kursutbudet ska täcka in såväl tekniska som teoretiska kunskaper.

Frågor och funderingar?
Lovisa Almborg: lovisa.almborg@arbetsam.com 011-23 17 30
Linnea Holmberg Wensby: linnea.holmberg_wensby@arbetetsmuseum.se 011-23 17 26
Pelle Filipsson: pelle.filipsson@arbetetsmuseum.se 011-23 17 31

Bild: Turbinkurs vid Hillefors Grynkvarn i Lerum 2023. Foto: Arbetets museum