Kalendarium


Inspirationsseminarium: Starta ett Leaderprojekt

Leaderprojekt kan vara en väg till utveckling för er och hela ert lokalsamhälle. Denna kurs går igenom hur Leaderprojekt fungerar, hur ni söker pengar och vilka särskilda villkor som omger dessa EU-projekt. Du är välkommen att ta med egna erfarenheter och dela med övriga deltagare.

Föredragshållare: Pelle Filipsson, Arbetslivsintendent för finansieringsfrågor, Arbetets museum

Läs mer

Kurs: Hitta era berättelser – introduktionskurs till skrivande

En introduktionskurs till att hitta berättelser i er verksamhet, och lära er att lyfta dem och förmedla dem till er publik. Kursen besvarar frågor som: Hur skriver man texter och skyltar som intresserar och blir lästa? Hur skapar man en ”röd tråd” i utställningarna? Tillsammans med en professionell textmakare hämtar vi inspiration och tips från varandras verksamheter. Under förmiddagen har vi teori och under eftermiddag blir det skrivarstuga tillsammans.

Föredragshållare: Katali Jarefjäll, manusförfattare och textmakare

Läs mer

Inspirationsseminarium: Bli ett besöksmål

Tips, strategier och förebilder till er som vill vässa förmågan att locka besökare. Använd influencers, se hur andra gör, lär om trender och fundera på era unika värden under en inspirerande förmiddag.

Föredragshållare: Pelle Filipsson, Arbetslivsintendent för finansieringsfrågor, Arbetets museum

Läs mer

Kurs: Utställningsverkstad

En repris av den populära kursen från våren 2023. Kursen är en endagarskurs med en praktisk djupdykning i utställningsbygge. Kursen besvarar frågor som: Hur kan vi använda ljud, ljus och mediateknik i utställningar? Vilka material och lösningar finns, och hur kan vi använda dem på bästa sätt? Var kan vi spara pengar och vad är värt att investera i? Vi utgår från konkreta exempel i CTH Ericsons hattfabriks utställningar. Kursen är en heldag och passar både nybörjare som vill bli inspirerade och mer erfarna som vill fördjupa sina kunskaper.

Obs! Tidigare kurstillfälle blev snabbt fullbokat, så anmäl dig redan idag.

Föredragshållare: Riksantikvarieämbetet utställningsverkstad

Läs mer

Kurs: Lyckas med flytten

Står ni inför en flytt av verksamhet, samlingar eller otympliga föremål på ert arbetslivsmuseum? Detta webbinarium besvarar frågor som; hur genomför man en flytt på bästa sätt? Vad man bör tänka på? Vilka fallgropar finns det, och hur undviker man dem? En föreläsning med fullt fokus på olika aspekter av att flytta ett museum eller samling, där ni får konkreta tips på hur man planerar och genomför ett flyttprojekt. Kursen berör också hur man kan flytta tunga och otympliga föremål.

Föredragshållare: Johanna Forsberg, Intendent och Jeroen Van Halder, konservator, Armémuseum

Läs mer

Kurs: Affärsmodellskanvas

Lär dig ett utmärkt verktyg för att skapa verk­samhetsöverblick. Använd den som karta över vad ni faktiskt håller på med. En utmärkt grund för framtida utvecklingsarbete.

Föredragshållare: Pelle Filipsson, Arbetslivsintendent för finansieringsfrågor, Arbetets museum

Läs mer

Kurs: Målgruppsanalys

Definiera era målgrupper. Vilka är de, vad in­tresserar dem och hur stor är varje grupp? Kort sagt: Var finns era intäkter? Rikta er sedan rätt genom att möta dem där de finns.

Föredragshållare: Pelle Filipsson, Arbetslivsintendent för finansieringsfrågor, Arbetets museum

Läs mer

Kurs: Vårda din fotografiska samling

Har ert arbetslivsmuseum fotografier i era samlingar? Arbetslivsmuseernas fotosamlingar får ofta en undanskymd plats då det är mycket annat som behöver prioriteras. Under denna endagarskurs tar vi tid att se på fotografierna med andra ögon, och lär oss att värdera och tillgängliggöra dem. Kursen tar upp hur du kan förhindra nedbrytning, skapa bra förvaring och vårda samlingen för framtiden. Under kursen får deltagare också lär sig om de olika fototeknikerna som finns, och vad de behöver i form av behandling och förvaring.

Föredragshållare: Lennart Andersson, konservator inom fotografi och papper

Läs mer

Museidagar 2024

Läs mer

Kurs: Kommunikationsplan

Stora reklamkampanjer eller vardagliga styrelseutskick, allt behöver vårdas och riktas för att ge resultat. Bra planer sparar pengar och stress, så ta chansen att lära dig att planera er kommunikation.

Föredragshållare: Pelle Filipsson, Arbetslivsintendent för finansieringsfrågor, Arbetets museum

Läs mer

Kurs: Ta hand om din driftsatta motor

Har ni en körbar motor på ert arbetslivsmuseum? Välkommen på en introduktionskurs till vård och underhåll av driftsatta motorer. Kursen tar upp hur en motor fungerar, med avstamp i grundläggande motorlära. Under dagen tittar vi på V-motorer och Stjärnmotorer, och hur man vårdar dessa på bästa sätt. Vid kurstillfället värvar vi teoretiska pass med praktiska pass i museets verkstad.

Obs! Kursen har ett maxantal på 10 deltagare, så anmäla dig redan idag.

Föredragshållare: Per Björkqvist, Flygtekniker, Flygvapenmuseum

Läs mer

Söka pengar kurs

Pengar – en viktig del av kulturarvsbevarandet. Med vår Söka pengar-kurs vill vi ge råd och tips kring hur man söker pengar. Vilka vägar och tillvägagångssätt finns att välja? Vad är viktigt att tänka på när ni funderar över projektidéer och vill formulera en ansökan? Hur skriver ni en ansökan till Riksantikvarieämbetet för att ha en chans att få ta del av de medel som finns? Du är välkommen att ta med egna erfarenheter och dela med övriga deltagare.

Föredragshållare: Pelle Filipsson, Arbetslivsintendent för finansieringsfrågor, Arbetets museum

Läs mer

Kurs: Museiskola för arbetslivsmuseer

En tvådagarskurs om lite av varje som är bra att kunna när man är aktiv på ett arbetslivsmuseum: utställningsteknik, marknadsföring, värdskap, pedagogik, samlingar och föremål samt föreningsvård. Du får också möjlighet att nätverka och diskutera de frågor som är relevanta för just ditt arbetslivsmuseum med både olika experter och andra kursdeltagare.

Föreläsare: En lista på kursens programblad som publiceras inom kort

Plats: Museiskolan i Wifstavarfs Bruksmiljö och Museum, Timrå

Läs mer