Almedalen

Almedalen 2024

ThN seminarium Almedalen 2024. Från vänster Peter Ollén (M) Kulturutskottet Sveriges riksdag, Sten Bergheden (M) Trafikutskottet Sveriges riksdag och Susanne Thedéen Riksantikvarie Riksantikvarieämbetet. Foto: Helena Törnqvist.

Transporthistoriskt Nätverk deltog i Almedalen 2024. Tillsammans genomförde vi seminariet:
Hur skapar vi ett lagskydd för det rörliga kulturarvet?

Medverkande:
Kurt Sjöberg, Moderator, Motorhistoriska Riksförbundet
Susanne Thedéen, Riksantikvarie, Riksantikvarieämbetet
Sten Bergheden, Riksdagsledamot, Moderaterna, Trafikutskottet
Peter Ollén, Riksdagsledamot, Moderaterna, Kulturutskottet

ThN lyfte exempel på varför, från de fyra transportslagen och tryckte på att Riksantikvarieämbetets utredning i frågan, från 2018, ska tas upp igen. Alla tre visade stor förståelse för frågan och såg möjligheter att agera framåt. ThN siktar på att ta återuppta kontakterna i höst.

Bakgrund
I Sverige finns unika samlingar som beskriver industrisamhällets framväxt och kulturarv. Det rörliga kulturarvet har ett behov av ett lagstadgat skydd för möjlighet till fortsatt bevarande och brukande.

Arbetslivsmuseer och privatpersoner hjälps åt att bevara, bruka och levandegöra historiska transportmedel ideellt. Välkommen att diskutera behovet av ett lagstadgat skydd för möjlighet till fortsatt bevarande och brukande av det rörliga kulturarvet. Vid seminariet finns representanter för historiska båtar, flyg, vägfordon, tåg samt arbetslivsmuseer.


ArbetSam medverkar i Almedalen tillsammans med Transporthistoriskt Nätverk. Transporthistoriskt Nätverk driver tillsammans frågorna:
1. Besöksnäring – Resor på museijärnvägar, flygdagar, veteranrallyn, ångbåtsturer, ungdomsseglingar och besök på arbetslivsmuseer lockar varje år 10 miljoner besökare. Transporthistoriska anläggningar ger ett viktigt bidrag till besöksnäringen.

2. Kunskap – Transporthistoria är stort och komplicerat och innehåller ofta gammeldags teknik. För att klara ett hållbart bevarande och brukande av kulturarvet krävs kunskap och kunskapsöverföring.

3. Kulturarvet – Stärkt bevaranderätt. Transporthistoriska föremål har inte samma lagskydd som andra delar av kulturarvet. Hur skyddar vi på bästa sätt våra klenoder från att utsättas för alltför kraftiga ombyggnadskrav, förorsakade av moderna regelverk? Bevara oss väl!

Almedalen. Foto: Lovisa Almborg CC-BY

2023

Transporthistoriskt Nätverk deltog i Almedalen 28-30 juni. Plats: Skeppsbron, plats 106.
Med i montern fanns Snäckbussen ”Snäckgärdsbaden” (Tusenfotingen modell 11519). Märke: Chevrolet Bus. Tillverkad år 1931 och renoverad av Gotlands veteranbilsklubb som vi fick låna bussen av.
Torsdagen 29 juni kl 13.30 genomförde vi ett seminarium om stärkt lagskydd för det rörliga kulturarvet. Medverkande: Amanda Lind (MP) ordförande i kulturskottet Sveriges riksdag och Marléne Lund Kopparklint (M) riksdagsledamot Miljö- och jordbruksutskottet. Moderatorer var Rutger Palmstierna, Båthistoriska riksförbundet och Kurt Sjöberg, Motorhistoriska riksförbundet.

 

 

Bildades år 2012 och samlar 11 riksorganisationer. Nätverket arbetar konstruktivt för stärkt bevaranderätt för det rörliga kulturarvet. Nätverket består av:

      • Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd, ArbetSam
      • Båthistoriska Riksförbundet, BHRF
      • Järnvägshistoriska Riksförbundet, JHRF
      • Motorhistoriska Riksförbundet, MHRF
      • Museibanornas Riksorganisation, MRO
      • Svensk Flyghistorisk Förening, SFF
      • Sveriges Segelfartygsförbund, SSF
      • Sveriges Ångbåtsförening, SÅF
      • Vagnhistoriska Sällskapet, VHS
      • Veteranflyggruppen EAA Sverige
      • Åkerihistoriska sällskapet

Läs mer om Transporthistoriskt Nätverk här